Un nou studiu a demonstrat ca pacientii cu boala celiaca asimptomatica (fara simptome digestive) au nevoie de 48% mai mult T4 pentru a atinge acelasi nivel de TSH ca pacientii non celiaci.

Dupa  ce pacientii au urmat o dieta fara gluten timp de 11 luni nivelurile lor de TSH au scazut, avand acelasi necesar de T4 ca pacientii non-celiaci cu tiroidita Hashimoto.

In acelasi timp, un alt studiu a demonstrat asocierea clinica intre tiroidita Hashimoto si intoleranta la gluten…Sunt rare cazurile in care o persoana cu tiroidita Hashimoto nu are un anumit grad de intoleranta la gluten sau chiar boala celiaca.

Prin intoleranta la gluten se intelege orice raspuns imun la gluten.

Boala celiaca este definita in general ca un raspuns autoimun asupra tesutului intestinal in urma expunerii la gluten, precum si ca o activare globala a sistemului imunitar.

In orice caz, un astefel de raspun imun nu este un lucru bun pentru o persoana cu tiroidita Hashimoto si, de fapt, pentru nicio persoana cu orice alta boala autoimuna. Sistemul imunitar este deja dezechilibrat si hiperreactiv datorita conditiei autoimune. O reactie imuna consecventa la un element obisnuit din dieta face doar sistemul imunitar mai instabil, exacerband ulterior conditia autoimuna.

Activarea globala a sistemului imunitar conduce la aparitia inflamatiei care la randul ei agraveaza conditia autoimuna.