Intoleranta la glutenGlutenul (cerealele care contin gluten) a fost introdus relativ recent in alimentatia oamenilor – cu aproximativ 10 000 de ani in urma. Si daca tinem cont ca omenirea exista pe fata pamantului de mai multe milioane de ani atunci, intr-o formula comprimata a timpului, am putea spune ca oamenii au inceput sa manance gluten abia ieri. O parte dintre oameni a dezvoltat asa-numita intoleranta la gluten, a carei forma extrema o reprezinta boala celiaca (caracterizata prin afectarea vilozitatilor mucoasei intestinale). Este vorba despre intoleranta permanenta la gluten, a carei existenta poate fi certificata prin existenta anumitor gene (HLA DQ 2 si DQ8).

In acelasi timp insa, anumite persoane pot dezvolta o intoleranta temporara la gluten fara a avea o determinare genetica. Aceasta apare odata cu trecerea in sange a moleculelor de gluten favorizata de existenta sindromului de intestin permeabil. In acest caz, anumite particule care in mod normal nu au ce cauta in sange, printre care si molecule de gluten, ajung in fluxul circulator si determina declansarea unor reactii imune impotriva lor.

Printre factorii care pot conduce la dezvoltarea unei inflamatii cronice la nivelul intestinului care determina cresterea permeabilitatii intestinale se numara:

  • infectiile din tractul digestiv cu bacterii sau paraziti
  • anumite alergii si intolerante alimentare (printre care cele mai frecvente sunt cele la: gluten, produse lactate, oua, porumb, soia si drojdie)
  • disglicemia
  • starile de stres cronic

Dupa rezolvarea problemei care a condus la aparitia sindromului de intestin permeabil, persoanele respective pot manca din nou gluten fara nicio problema.

Fiecare organism reactioneaza diferit in ceea ce priveste intoleranta la gluten. Astfel pot aparea diferite simptome de la cele digestive, la cele cutanate, articulare, endocrine sau la cele ce tin de autoimunitate sau de sistemul nervos. Manifestarile ce pot aparea se pot grupa in 4 categorii majore:

  • manifestari digestive: diaree, flatulenta, reflux, durere, balonare;
  • manifestari ale malabsorbtiei: deficiente vitaminice, deficienta de fier, malabsorbtia calciului (care in combinatie cu malabsorbtia vitaminei D poate conduce la osteopenie si osteoporoza), malabsorbtie a proteinelor care poate conduce la pierdere in greutate si diminuarea masei musculare;
  • reactii  inflamatorii sistemice si boli autoimune – deoarece, in general, bolile autoimune merg in tandem, este indicat ca o persoana diagnosticata deja cu o boala autoimuna si care prezinta simptome inexplicabile sa fie  investigata pentru boala celiaca;  In timp ce bolile autoimune afecteaza 3% din totalul populatiei, incidenta lor in randul celiacilor este de 30%. Cele mai des asociate boli autoimune cu intoleranta la gluten sunt:
    • diabetul zaharat de tip 1
    • neuropatiile periferice (cu afectare predominant senzoriala)
    • tiroidita autoimuna Hashimoto
    • sindromul Sjogren
    • boala Addison
    • cardiomiopatia
    • stomatita aftoasa (aftele bucale)
    • artrita reumatoida
    • ciroza biliara primitiva
  • tumori – persoanele care sufera de boala celiaca au un risc de 2 ori mai mare fata de populatia obisnuita de a dezvolta tumori (cele mai frecvente fiind carcinomul esofagian, adenocarcinomul de instestin subtire, limfomul non-Hodgkin si melanomul). Se pare ca dieta fara gluten reduce acest risc dupa 5 ani  la nivelul riscului in populatia obisnuita (cu exceptia limfomului non-Hodgkin).

Printre simptomele si semnele cele mai frecvente ale intolerantei la gluten se numara:

  • simptome digestive: balonare, dureri, flatulenta, constipatie, diaree, reflux
  • oboseala inexplicabila
  • capacitate redusa de concentrare
  • dureri de cap frecvente si migrene
  • dureri articulare, musculare si/sau osoase
  • amorteli si furnicaturi la nivelul membrelor
  • mancarimi cutanate
  • leziuni cutanate
  • afte bucale recurente
  • sindrom de picior nelinistit
  • depresie
  • pierdere sau luare inexplicabila in greutate

O mentiune aparte o merita intoleranta la lactoza care se poate asocia intolerantei la gluten, datorita distrugerilor celulelor de la nivelul intestinului subtire care secreta lactaza.

De asemenea,  pacientul este este posibil sa fi fost diagnosticat inainte cu una dintre urmatoarele conditii patologice considerate de cauza necunoscuta si fara tratament bine specificat:

  • sindrom de colon iritabil
  • sindrom de oboseala cronica
  • fibromialgie
  • eczeme si dermatite de contact inexplicabile
  • sindrom Raynaud
  • psoriazis
  • vitiligo

Si nu in ultimul rand merita mentionat faptul ca exista o serie de boli ale caror manifestari sunt cert ameliorate de instituirea unei diete fara gluten:

  • autismul
  • ADHD
  • schizofrenia

Testarea genetica pentru intoleranta la gluten/predispozitia pentru boala celiaca se poate face in Bucuresti la laboratoarele Synevo si costa 800 de lei ( 021 9666; 021 208 28 28).

Lasă un comentariu