stop glutenMai intai de toate trebuie lamurita intrebarea: Ce este glutenul? –  In sens medical, glutenul este un termen cumulativ pentru o serie de proteine care se gasesc in compozitia unor cereale precum: alac, grau, orz, ovaz, secara, kamut.

Urmatoarele cereale si pseudocereale nu au in compozitie gluten (atentie insa pentru ca pot fi contaminate in cadrul diverselor procese de prelucrare): orez, porumb, mei, hrisca, tef, quinoa, tapioca.

In principiu, la orice aliment prelucrat trebuie citita eticheta cu atentie, deoarece anumite ingrediente pot fi derivate dintr-unul din cerealele cu continut de gluten. Urmatoarele ingrediente din alimente pot contine gluten:

  • Malt – sursa lui obisnuita de provenienta este orzul; fulgii de porumb pot contine gluten (daca la ingrediente vedeti trecut ingredientul malt fara a fi specificat din ce provine (de obicei la fulgii de porumb fara gluten este trecut pe eticheta malt din porumb), este foarte posibil ca acesta sa fie obtinut din orz.
  • Caramel – folosit ca si colorant sau ca si aroma in anumite produse, poate fi obtinut din grau
  • Amidon / amidon modificat – folosit intr-o mare varietate de produse alimentare de la dulciuri  pana la mezeluri. Daca nu specifica exact sursa acestuia, atunci cea mai mare probabilitate este ca el sa derive din grau. In produsele fara gluten se foloseste cel mai des amidon din porumb, din cartofi , din orez sau din tapioca
  • Coloranti artificiali – pot fi obtinuti dintr-una dintre cerealele cu continut de gluten
  • Condimente – cand apar trecute asa in lista de ingrediente, fara a ase specifica tipul acestora; de obicei mixurile de condimente contin gluten
  • Arome naturale si artificiale – cand apar trecute asa in lista de ingrediente, fara a se specifica tipul acestora
  • Tarate
  • Proteine vegetale / proteina vegetala hidrolizata (PVH) /proteina vegetala / proteine din plante/ proteina vegtala texturata (PVT)

Urmatoarele produse alimentare pot contine in mod obisnuit gluten:

  • sosurile din soia, Teriyaki
  • praful de copt
  • alune si nuci prajite fara ulei
  • mixurile de condimente
  • surimi (imitatie de crab – produs obtinut industrial) – in prepararea lui se foloseste grau
  • cuburile pentru supe si mancaruri
  • borsul
  • berea
  • cartofii prajiti de la fast food

Excipientii din medicamente pot contine gluten:

  • amidon – daca nu se specifica daca este din orez sau dintr-o alta sursa fara gluten
  • maltodextrina – de cele mai multe ori nu contine gluten, insa uneori poate fi derivata din grau

Ingrediente din cosmetice care contin gluten:

  • proteina vegetala hidrolizata
  • Triticum Vulgare (grau)
  • Avena Sativa (ovaz)
  • Hordeum Distichon (orz)
  • Secale Cereale (secara)
  • Proteina hidrolizata din grau
  • Silanetriol
  • Germeni/tarate de grau
  • amino peptide complex
  • samino peptide complex
  • phytosphingosine extract
  • stearyldimoniumhydroxypropyl (hydrolyzed wheat protein)
  • hydroxypropyltrimonium (hydrolyzed wheat protein)
  • amino peptide complex
  • prolamine

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s